12 marca 2024r w Krynicy Zdrój 10 uczniów naszej szkoły wraz z opiekunem uczestniczyło w ,,Szkoleniu Kulinarnym Mistrzów z Karolem Okrasą “. W Pijalni Głównej w Krynicy Zdrój wyjątkowe szkolenie zgromadziło blisko 300 pasjonatów sztuki kulinarnej: szefów kuchni, restauratorów, właścicieli hoteli oraz młodzież klas gastronomicznych. Szkolenie Mistrzów Kulinarnych zorganizowane przez Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu. Wydarzenie rozpoczęło się od powitania gości i wystąpienia organizatorów. Prelekcje ,, Czy należy się bać mięsa drobiowego- Spojrzenie technologiczne i konsumenckie ” wygłosił Marek Zborowski , znany technolog żywności.
W wystąpieniu znalazła się tematyka:
-Aspekty jakościowe i zdrowotne mięsa drobiowego,
-Czynniki kształtujące jakość oraz wartość odżywczą mięsa,
-Trendy w zastosowaniu w technologii gastronomicznej.
Następnie Paweł Wojtyga, ceniony szef kuchni z Krakowa przestawił ,, Drób w restauracji – Czego jeszcze o nim nie wiesz”.w wykładzie znalazło się między innymi:
– Znaczenie drobiu w różnych kulturach, tradycjach i popkulturze,
– Główne gatunki drobiu używane w produkcji spożywczej,
– Rytuały kulinarne związane z drobiem,
– Trendy konsumenckie i zastosowanie w fine dining
– Rodzaje soli i jej zastosowanie kulinarne.
Prezentacja na żywo Carpaccio z kaczki z musem brzoskwiniowym z wykorzystaniem kuchni molekularnej- Paweł Wojtyga.
Kolejno zabrał głos Marek Klimek, dietetyk. Tytułem wystąpienia ,, Mięso drobiowe w dietetyce i menu restauracyjnym dla osób z wykluczeniem dietetycznym “.
W wystąpieniu znalazło się między innymi:
– Zastosowanie mięsa drobiowego w dietach specjalnych,
– Rola drobiu w zapobieganiu chorobom,
– Mięso drobiowe a alergie i nietolerancje pokarmowe,
– Zastosowanie mięsa drobiowego w dietoterapii.
Piotr Juszczak, psycholog biznesu wygłosił wykład na temat ,,Merchandisingu w menu – Jak zwiększyć sprzedaż wybranych potraw?”. Udzielił praktycznych porad jak skutecznie prezentować dania i zachęcić klientów do ich wyboru.
Ekskluzywny pokaz kulinarny Karola Okrasy przygotowanej na żywo ,, Kury na dziko” z pewnością zainspirował młodzież naszej szkoły barokową kuchnią polską we współczesnym menu. Szkolenie zakończyło się podsumowaniem i ogłoszeniem konkursu na autorską potrawę z drobiu. Warto walczyć o nagrodę w konkursie można wygrać m.in staż w restauracji Platter by Karol Okrasa.
Uczniowie wrócili ze szkolenia pełni inspiracji i nowych pomysłów.
- 432433525_954355012876308_916777823115577503_n
- 432416448_954354986209644_13872950675883445_n
- 432444479_954354966209646_2598985561280081892_n
- 432462551_954354956209647_3459253484255337477_n
- 432430341_954354946209648_3181689694130085350_n
- 430597719_954354922876317_6122842024999260790_n
- 432416460_954354889542987_4167566018185016256_n
- 432548354_954354879542988_1473430135372076342_n
- 432605982_954354846209658_574296643362557019_n
- 431112029_954354819542994_9024543363183570429_n
- 431397650_954354782876331_5648962809382096146_n
- 430465581_954354756209667_2685138305431374348_n
- 432480100_954354742876335_8835179573212295801_n
- 430705820_954354712876338_8984301455165456745_n
- 432425246_954354606209682_639094514514648400_n
- 432480318_954354522876357_8526173184680119237_n
- 430752272_954354509543025_6352002238902873337_n