Szkolenie Kulinarne Mistrzów z Karolem Okrasą

Szkolenie Kulinarne Mistrzów z Karolem Okrasą
12 marca 2024r w Krynicy Zdrój 10 uczniów naszej szkoły wraz z opiekunem uczestniczyło w ,,Szkoleniu Kulinarnym Mistrzów z Karolem Okrasą “. W Pijalni Głównej w Krynicy Zdrój wyjątkowe szkolenie zgromadziło blisko 300 pasjonatów sztuki kulinarnej: szefów kuchni, restauratorów, właścicieli hoteli oraz młodzież klas gastronomicznych. Szkolenie Mistrzów Kulinarnych zorganizowane przez Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu. Wydarzenie rozpoczęło się od powitania gości i wystąpienia organizatorów. Prelekcje ,, Czy należy się bać mięsa drobiowego- Spojrzenie technologiczne i konsumenckie ” wygłosił Marek Zborowski , znany technolog żywności.
 
W wystąpieniu znalazła się tematyka:
-Aspekty jakościowe i zdrowotne mięsa drobiowego,
-Czynniki kształtujące jakość oraz wartość odżywczą mięsa,
-Trendy w zastosowaniu w technologii gastronomicznej.
Następnie Paweł Wojtyga, ceniony szef kuchni z Krakowa przestawił ,, Drób w restauracji – Czego jeszcze o nim nie wiesz”.w wykładzie znalazło się między innymi:
– Znaczenie drobiu w różnych kulturach, tradycjach i popkulturze,
– Główne gatunki drobiu używane w produkcji spożywczej,
– Rytuały kulinarne związane z drobiem,
– Trendy konsumenckie i zastosowanie w fine dining
– Rodzaje soli i jej zastosowanie kulinarne.
Prezentacja na żywo Carpaccio z kaczki z musem brzoskwiniowym z wykorzystaniem kuchni molekularnej- Paweł Wojtyga.
 
Kolejno zabrał głos Marek Klimek, dietetyk. Tytułem wystąpienia ,, Mięso drobiowe w dietetyce i menu restauracyjnym dla osób z wykluczeniem dietetycznym “.
W wystąpieniu znalazło się między innymi:
– Zastosowanie mięsa drobiowego w dietach specjalnych,
– Rola drobiu w zapobieganiu chorobom,
– Mięso drobiowe a alergie i nietolerancje pokarmowe,
– Zastosowanie mięsa drobiowego w dietoterapii.
Piotr Juszczak, psycholog biznesu wygłosił wykład na temat ,,Merchandisingu w menu – Jak zwiększyć sprzedaż wybranych potraw?”. Udzielił praktycznych porad jak skutecznie prezentować dania i zachęcić klientów do ich wyboru.
Ekskluzywny pokaz kulinarny Karola Okrasy przygotowanej na żywo ,, Kury na dziko” z pewnością zainspirował młodzież naszej szkoły barokową kuchnią polską we współczesnym menu. Szkolenie zakończyło się podsumowaniem i ogłoszeniem konkursu na autorską potrawę z drobiu. Warto walczyć o nagrodę w konkursie można wygrać m.in staż w restauracji Platter by Karol Okrasa.
Uczniowie wrócili ze szkolenia pełni inspiracji i nowych pomysłów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content