Kierunki kształcenia
Dołącz do nas
4 letnie liceum ogólnokształcące
Zdobądź wykształcenie i sięgnij po przepustkę na wymarzone studia.
Zaangażowani i wykwalifikowani nauczyciele w przyjaznej atmosferze pomogą Ci osiągnąć sukces

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE – 4 LETNIE
Przedmioty punktowane: polski, matematyka, j. angielski, geografia.
Klasa matematyczno – geograficzno – językowa.
Przedmioty na poziomie rozszerzonym: matematyka, geografia i język angielski.
Nauka w liceum trwa 4 lata. Liceum to dobre rozwiązanie dla osób przekonanych, iż po szkole średniej wybiorą się na uczelnię wyższą. Zdanie egzaminu dojrzałości otwiera drogę na studia.
Liceum Ogólnokształcące w Zespole Szkół Ponadpodstawowych to szkoła, która przygotuje Cię do matury oraz kontynuowania nauki na wymarzonych studiach wyższych.
Ukończenie liceum daje uczniom możliwość kształcenia na kierunkach uczelni technicznych, przyrodniczych i uniwersyteckich, jak filologia angielska, finanse, bankowość, ekonomia, logistyka, architektura i urbanistyka, budownictwo, zarządzanie i inżynieria produkcji, energetyka, odnawialne źródła energii, turystyka i rekreacja, geodezja, kartografia, automatyka i robotyka, elektronika, telekomunikacja
TECHNIKUM - 5 LETNIE
Przygotuj się do matury oraz egzaminów zawodowych.
Wybierz swój zawód a po ukończeniu technikum kontynuuj naukę na studiach wyższych
TECHNIK EKONOMISTA
Technik ekonomista to prestiżowy i atrakcyjny zawód, który stwarza szerokie możliwości zatrudnienia w firmach prowadzących działalność gospodarczą oraz instytucjach budżetowych i finansowych. Ukończenie szkoły może być również przepustką do kariery naukowej, ponieważ ekonomia to jedna z najważniejszych i najszybciej rozwijających się współczesnych nauk.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń otrzymuje tytuł technika ekonomisty. Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach wyższych związanych z ekonomią, administracją lub prawem.

W TRAKCIE NAUKI ZDOBĘDZIESZ WIEDZĘ NA TEMAT:
- zakładania biznesu, prowadzenia uproszczonej księgowości i prowadzenia spraw kadrowych,
- rozliczania deklaracji skarbowych i ZUS,
- sporządzania dokumentów księgowych i płacowych,
- obsługi programów wspomagających prowadzenie działalności gospodarczej,
- etyki biznesu,
- języka obcego zawodowego.
ABSOLWENCI MOGĄ PODJĄĆ PRACĘ W:
Technik ekonomista może podejmować pracę m.in. jako pracownik administracji, pracownik działu księgowości, działu kadr w:
- firmach produkcyjnych, handlowych i usługowych,
- urzędach administracji,
- urzędach skarbowych,
- biurach księgowych,
- bankach,
- sekretariatach,
- agencjach celnych,
- biurach maklerskich,
- towarzystwach ubezpieczeniowych,
- stowarzyszeniach i fundacjach,
- własnej firmie,
Podczas nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:
EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnejEKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych
TECHNIK LOGISTYK
Technik logistyk to jeden z najbardziej cenionych i pożądanych zawodów na rynku pracy, ponieważ logistycy są niezbędni w niemal każdej dziedzinie gospodarki. Kierunek polecany dla osób kreatywnych i obdarzonych zdolnościami planowania. Logistyk to osoba, która specjalizuje się w zakresie m.in. zarządzania, planowania i przepływu surowców, półsurowców, produktów, czyli dba o sprawny i szybki przepływ towaru mając na uwadze koszty całego przedsięwzięcia. Ogromne zainteresowanie zawodem logistyka w dzisiejszych czasach podyktowane jest nie tylko możliwościami ciekawej pracy, rozwoju, ale również i wysokością zarobków.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń otrzymuje tytuł magazyniera oraz technika logistyka. Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach wyższych związanych m.in. z logistyką, transportem i spedycją.
W TRAKCIE NAUKI ZDOBĘDZIESZ WIEDZĘ NA TEMAT:
- przyjmowania, przechowywania i wydawania towarów z magazynu,
- monitorowania poziomu i stanu zapasów,
- obsługi programów magazynowych,
- prowadzenia dokumentacji magazynowej,
- planowania procesów transportowych,
- organizowania procesów transportowych,
- dokumentowania procesów transportowych
ABSOLWENCI MOGĄ PODJĄĆ PRACĘ W:
Technik logistyk może podejmować pracę w działach logistycznych przedsiębiorstw przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, usługowych, transportowo-spedycyjnych oraz w jednostkach samorządu terytorialnego m.in. na stanowiskach:
- specjalisty planowania zakupów,
- specjalisty handlu elektronicznego,
- specjalisty systemów informacyjnych wspomagających dystrybucję,
- specjalisty gospodarki odpadami,
- specjalisty planowania produkcji i zapasów,
- specjalisty transportu wewnętrznego.
Podczas nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje, a tym samym dwa zawody:
SPL.01. Obsługa magazynów
SPL.04 Organizacja transportu
TECHNIK HOTELARSTWA
Technik hotelarstwa to zawód, który przygotowuje absolwentów do pracy w sektorze przemysłu turystycznego. Hotelarz zajmuje się tworzeniem „domu poza domem” czyli organizacją i świadczeniem usług noclegowych i gastronomicznych oraz innych usług związanych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim. W tej pracy na pewno nie można popaść w rutynę – wynika to z nieustannie zmieniających się gości i konieczności zindywidualizowanego podejścia do ich potrzeb i wymagań. Trendy rozwojowe i doświadczenia wielu krajów na całym świecie wskazują, że jest to zawód rozwojowy i wymagający coraz wyższych kwalifikacji, ponieważ wymagania gości hotelowych ciągle rosną i aby im sprostać należy cały czas podnosić ogólny standard usług.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń otrzymuje tytuł technika hotelarstwa. Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach wyższych związanych m.in. z hotelarstwem, turystyką, rekreacją oraz innych.
W TRAKCIE NAUKI ZDOBĘDZIESZ WIEDZĘ NA TEMAT:
- rezerwowania usług hotelarskich,
- obsługi gości w recepcji,
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości,
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
- przyjmowania i realizacji zamówień na usługi hotelarskiego,
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich
ABSOLWENCI MOGĄ PODJĄĆ PRACĘ W:
Technik hotelarstwa może podejmować pracę m.in. jako:
- pracownik w obiektach bazy noclegowej takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik biurowy,
- pracownik biura podróży,
- pracownik informacji turystycznej,
- recepcjonista,
- steward, stewardessa,
- pilot wycieczek,
- przewodnik turystyczny,
- inspektor piętra hotelowego,
- bufetowy – barman,
- a także prowadzić własną działalność gospodarczą związaną z sektorem turystycznym
Podczas nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne, zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej oraz zdobywać dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód. Prężnie rozwijająca się branża gastronomiczna bezustannie poszukuje ludzi potrafiących doskonale radzić sobie z planowaniem i organizacją żywienia. Wiedzę z tym związaną można zyskać kształcąc się w kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Daje on wiele możliwości samorealizacji i rozwijania pasji.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń otrzymuje dwa zawody: tytuł kucharza oraz technika żywienia i usług gastronomicznych. Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach wyższych związanych z dietetyką, żywieniem człowieka, zarządzaniem w gastronomii, hotelarstwem, turystyką oraz innych.
W TRAKCIE NAUKI ZDOBĘDZIESZ WIEDZĘ NA TEMAT
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
- przechowywania i utrwalania żywności,
- języka obcego zawodowego.
Absolwenci mogą podjąć pracę w:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w:
- restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
- zakładach gastronomicznych,
- hotelach, pensjonatach, domach wczasowych,
- stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
- firmach cateringowych,
- zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
- a także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Podczas nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje, a tym samym dwa zawody:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych