Kierunki kształcenia

Kierunki kształcenia

Dołącz do nas

4 letnie liceum ogólnokształcące

Zdobądź wykształcenie i sięgnij po przepustkę na wymarzone studia.
Zaangażowani i wykwalifikowani nauczyciele w przyjaznej atmosferze pomogą Ci osiągnąć sukces

liceum mszana dolna

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE – 4 LETNIE

Przedmioty punktowane: polski, matematyka, j. angielski, geografia.

Klasa matematyczno – geograficzno – językowa.

Przedmioty na poziomie rozszerzonym: matematyka, geografia i język angielski.

Nauka w liceum trwa 4 lata. Liceum to dobre rozwiązanie dla osób przekonanych, iż po szkole średniej wybiorą się na uczelnię wyższą. Zdanie egzaminu dojrzałości otwiera drogę na studia.

Liceum Ogólnokształcące w Zespole Szkół Ponadpodstawowych to szkoła, która przygotuje Cię do matury oraz kontynuowania nauki na wymarzonych studiach wyższych.

Ukończenie liceum daje uczniom możliwość kształcenia na kierunkach uczelni technicznych, przyrodniczych i uniwersyteckich, jak filologia angielska, finanse, bankowość, ekonomia, logistyka, architektura i urbanistyka, budownictwo, zarządzanie i inżynieria produkcji, energetyka, odnawialne źródła energii, turystyka i rekreacja, geodezja, kartografia, automatyka i robotyka, elektronika, telekomunikacja

TECHNIKUM - 5 LETNIE

Przygotuj się do matury oraz egzaminów zawodowych.
Wybierz swój zawód a po ukończeniu technikum kontynuuj naukę na studiach wyższych

Przedmioty punktowane:
  • j. polski
  • j. obcy
  • matematyka
  • geografia
Przedmioty punktowane:
  • j. polski
  • j. obcy
  • matematyka
  • geografia
Przedmioty punktowane:
  • j. polski
  • j. obcy
  • matematyka
  • geografia

Przedmioty punktowane:

  • j. polski
  • j. obcy
  • matematyka
  • biologia

TECHNIK EKONOMISTA

Technik ekonomista to prestiżowy i atrakcyjny zawód, który stwarza szerokie możliwości zatrudnienia w firmach prowadzących działalność gospodarczą oraz instytucjach budżetowych i finansowych. Ukończenie szkoły może być również przepustką do kariery naukowej, ponieważ ekonomia to jedna z najważniejszych i najszybciej rozwijających się współczesnych nauk. 

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń otrzymuje tytuł technika ekonomisty. Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach wyższych związanych z ekonomią, administracją lub  prawem.

W TRAKCIE NAUKI ZDOBĘDZIESZ WIEDZĘ NA TEMAT:

  • zakładania biznesu, prowadzenia uproszczonej księgowości i prowadzenia spraw kadrowych,
  • rozliczania deklaracji skarbowych i ZUS,
  • sporządzania dokumentów księgowych i płacowych,
  • obsługi programów wspomagających prowadzenie działalności gospodarczej,
  • etyki biznesu,
  • języka obcego zawodowego.

ABSOLWENCI MOGĄ PODJĄĆ PRACĘ W:

  • Technik ekonomista może podejmować pracę m.in. jako pracownik administracji, pracownik działu księgowości, działu kadr w:

    • firmach produkcyjnych, handlowych i usługowych,
    • urzędach administracji,
    • urzędach skarbowych,
    • biurach księgowych,
    • bankach,
    • sekretariatach,
    • agencjach celnych,
    • biurach maklerskich,
    • towarzystwach ubezpieczeniowych,
    • stowarzyszeniach i fundacjach,
    • własnej firmie,

    Podczas nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:
    EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej

    EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych

TECHNIK LOGISTYK

Technik logistyk to jeden z najbardziej cenionych i pożądanych zawodów na rynku pracy, ponieważ logistycy są niezbędni w niemal każdej dziedzinie gospodarki. Kierunek polecany dla osób kreatywnych i obdarzonych zdolnościami planowania. Logistyk to osoba, która specjalizuje się w zakresie m.in. zarządzania, planowania i przepływu surowców, półsurowców, produktów, czyli dba o sprawny i szybki przepływ towaru mając na uwadze koszty całego przedsięwzięcia. Ogromne zainteresowanie zawodem logistyka w dzisiejszych czasach podyktowane jest nie tylko możliwościami ciekawej pracy, rozwoju, ale również i wysokością zarobków. 

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń otrzymuje tytuł magazyniera oraz technika logistyka. Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach wyższych związanych m.in. z logistyką, transportem i spedycją.

W TRAKCIE NAUKI ZDOBĘDZIESZ WIEDZĘ NA TEMAT:

  • przyjmowania, przechowywania i wydawania towarów z magazynu,
  • monitorowania poziomu i stanu zapasów,
  • obsługi programów magazynowych,
  • prowadzenia dokumentacji magazynowej,
  • planowania procesów transportowych,
  • organizowania procesów transportowych,
  • dokumentowania procesów transportowych

ABSOLWENCI MOGĄ PODJĄĆ PRACĘ W:

Technik logistyk może podejmować pracę w działach logistycznych przedsiębiorstw przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, usługowych, transportowo-spedycyjnych oraz w jednostkach samorządu terytorialnego m.in. na stanowiskach:

  • specjalisty planowania zakupów,
  • specjalisty handlu elektronicznego,
  • specjalisty systemów informacyjnych wspomagających dystrybucję,
  • specjalisty gospodarki odpadami,
  • specjalisty planowania produkcji i zapasów,
  • specjalisty transportu wewnętrznego.

Podczas nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje, a tym samym dwa zawody:
SPL.01. Obsługa magazynów
SPL.04 Organizacja transportu

TECHNIK HOTELARSTWA

Technik hotelarstwa to zawód, który przygotowuje absolwentów do pracy w sektorze przemysłu turystycznego. Hotelarz zajmuje się tworzeniem „domu poza domem” czyli organizacją i świadczeniem usług noclegowych i gastronomicznych oraz innych usług związanych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim. W tej pracy na pewno nie można popaść w rutynę – wynika to z nieustannie zmieniających się gości i konieczności zindywidualizowanego podejścia do ich potrzeb i wymagań. Trendy rozwojowe i doświadczenia wielu krajów na całym świecie wskazują, że jest to zawód rozwojowy i wymagający coraz wyższych kwalifikacji, ponieważ wymagania gości hotelowych ciągle rosną i aby im sprostać należy cały czas podnosić ogólny standard usług. 

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń otrzymuje tytuł technika hotelarstwa. Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach wyższych związanych m.in. z hotelarstwem, turystyką, rekreacją oraz innych.

W TRAKCIE NAUKI ZDOBĘDZIESZ WIEDZĘ NA TEMAT:

  • rezerwowania usług hotelarskich,
  • obsługi gości w recepcji,
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości,
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • przyjmowania i realizacji zamówień na usługi hotelarskiego,
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich

ABSOLWENCI MOGĄ PODJĄĆ PRACĘ W:

Technik hotelarstwa może podejmować pracę m.in. jako: 

  • pracownik w obiektach bazy noclegowej takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne,
  • organizator usług cateringowych,
  • pracownik biurowy,
  • pracownik biura podróży,
  • pracownik informacji turystycznej,
  • recepcjonista,
  • steward, stewardessa,
  • pilot wycieczek,
  • przewodnik turystyczny,
  • inspektor piętra hotelowego,
  • bufetowy – barman,
  • a także prowadzić własną działalność gospodarczą związaną z sektorem turystycznym

Podczas nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie 

HGT.06. Realizacja usług w recepcji

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne, zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej oraz  zdobywać dobrze płatny i poszukiwany  na rynku pracy zawód. Prężnie rozwijająca się branża gastronomiczna bezustannie poszukuje ludzi potrafiących doskonale radzić sobie z planowaniem i organizacją żywienia. Wiedzę z tym związaną można zyskać kształcąc się w kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Daje on wiele możliwości samorealizacji i rozwijania pasji.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uczeń otrzymuje dwa zawody: tytuł kucharza oraz technika żywienia i usług gastronomicznych. Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na studiach wyższych związanych z dietetyką, żywieniem człowieka, zarządzaniem w gastronomii, hotelarstwem, turystyką oraz innych.

W TRAKCIE NAUKI ZDOBĘDZIESZ WIEDZĘ NA TEMAT

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • współpracy w zespole,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
  • przechowywania i utrwalania żywności,
  • języka obcego zawodowego.
  •  

Absolwenci mogą podjąć pracę w:

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w:

    • restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
    • zakładach gastronomicznych,
    • hotelach, pensjonatach, domach wczasowych,
    • stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
    • firmach cateringowych,
    • zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
    • a także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

     

    Podczas nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje, a tym samym dwa zawody:
    HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
    HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Skip to content