KURS DEKOROWANIA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
W dniach 26-27.11.2022 r. w naszej szkole odbył się kurs dekorowania wyrobów cukierniczych w ramach projektu ,, Rozwój CKZ w Powiecie Limanowskim – poszerzenie oferty szkół prowadzących kształcenie zawodowe i ustawiczne, a także kształcenie dla uczniów ze specjalnymi potrzebami”. Kolejna grupa 10 osobowa z klasy 1TŻiUG uczestniczyła w kursie dekorowania wyrobów cukierniczych. Uczniowie przygotowywali monoporcje: czapka Mikołaja, półkule czekoladowo-malinowe,malinowa wyspa, leśny mech, mini deser jesienny, mini serniczki ,babeczki z kremem waniliowym i owocami, tort orzechowy oraz tort serce.
Uczniowie uczestniczący w kursie dekorowania wyrobów cukierniczych zdobyli nowe wiadomości oraz umiejętności z zakresu dekorowania wyrobów cukierniczych. Uczestnicy samodzielnie przygotowywali monoporcje, polewy lustrzane, dekoracje, blaty i spody pod torty, musy, kremy, masy do tortów. Planowali i tworzyli projekty dekoracyjne, dobierali odpowiednie przybrania, przygotowali surowce do dekorowania oraz ozdabiali wyroby cukiernicze z uwzględnieniem odpowiedniego doboru składników, tak aby komponowały się wizualnie. Poprzez udział w kursie dekorowania wyrobów cukierniczych uczniowie zdobyli nowe umiejętności, które na pewno wykorzystają i będą bardziej atrakcyjnymi na rynku pracy.Zajęcia pomogą uczniom bardzo dobrze przygotować się do uzyskania kwalifikacji zawodowych.
Monoporcje są deserami charakterystycznymi dla nowoczesnego cukiernictwa. Raz elegancko nazywane entremet albo prosto – monodeser. To typowo francuskie specjały, które kuszą swoim kształtem, kolorem i błyszczącą polewą. Delikatne, nieprzytłaczające słodyczą zaskakują swoim smakiem. Podstawą każdego monodeseru jest mus dowolnego smaku zawierający smakowitą oraz spód deseru. Całość pokrywana jest glazurą i dekorowana w finezyjny sposób. Delikatne, nieprzytłaczające słodyczą zaskakują swoim smakiem. Wyróżniają się elegancką formą, różnorodnością tekstur, oraz najwyższej jakości składnikami. Desery tego typu łączą w sobie w zależności od smaku: musy, konfitury, sosy, galaretki, ganache czekoladowy, biszkopt, kruche ciastko, kawałki czekolady, bezę. Monoporcje uzyskują eleganckie wykończenie dzięki błyszczącej glazurze, która swoją barwę zawdzięcza zawartości czekolady bądź kakao a połysk m.in. odpowiedniemu procesowi zblendowania składników. Monoporcje mają zastosowanie w restauracjach, cukierniach, kawiarniach, na przyjęciach.
- 316543784_686443609667451_1489357732460132840_n
- 317389835_686443586334120_8260403575861330942_n
- 316680785_686443569667455_1768261361921484349_n
- 316205123_686443519667460_3573762720636206589_n
- 316688477_686443473000798_1057672299631756943_n
- 316810499_686443423000803_3611235887256547987_n
- 316275896_686443386334140_4884157773592032805_n
- 316166411_686443366334142_4870810995464121677_n
- 316678831_686443346334144_6243045288988213238_n
- 316810685_686443313000814_7697479656290834193_n
- 317082979_686443286334150_2045472057642656261_n
- 316310271_686443269667485_424101688190487264_n
- 316684704_686443243000821_8880065509621071501_n
- 316823686_686443213000824_5517896779517816660_n
- 317325658_686443186334160_4891929586834221585_n
- 316829436_686443123000833_4758296601739316492_n
- 316692641_686442116334267_1051055006953897907_n
- 316291092_686442066334272_565543778432214302_n
- 317087495_686443023000843_8349158025236975679_n