W ostatnim czasie w naszej szkole odbyły się kursy dekorowania wyrobów cukierniczych w ramach projektu ,, Rozwój CKZ w Powiecie Limanowskim – poszerzenie oferty szkół prowadzących kształcenie zawodowe i ustawiczne, a także kształcenie dla uczniów ze specjalnymi potrzebami”. Przeszkolonych zostało 29 osób (3 grupy) z klasy 1TŻiUG,1TH i 2TH. Na kursie uczniowie przygotowywali monoporcje: półkule czekoladowo-malinowe,malinowa wyspa, leśny mech, mini deser z chia i owocami, mini serniczki, babeczki z kremem waniliowym i owocami, tort orzechowy oraz tort serce.
Uczniowie uczestniczący w kursie dekorowania wyrobów cukierniczych zdobyli nowe wiadomości oraz umiejętności z zakresu dekorowania wyrobów cukierniczych. Uczestnicy samodzielnie przygotowywali monoporcje, polewy lustrzane, dekoracje, blaty i spody pod torty, musy, kremy, masy do tortów. Planowali i tworzyli projekty dekoracyjne, dobierali odpowiednie przybrania, przygotowali surowce do dekorowania oraz ozdabiali wyroby cukiernicze z uwzględnieniem odpowiedniego doboru składników, tak aby komponowały się wizualnie. Poprzez udział w kursie dekorowania wyrobów cukierniczych uczniowie zdobyli nowe umiejętności, które na pewno wykorzystają i będą bardziej atrakcyjnymi na rynku pracy.Zajęcia pomogą uczniom bardzo dobrze przygotować się do uzyskania kwalifikacji zawodowych.
Monoporcje są deserami charakterystycznymi dla nowoczesnego cukiernictwa. Raz elegancko nazywane entremet albo prosto – monodeser. To typowo francuskie specjały, które kuszą swoim kształtem, kolorem i błyszczącą polewą. Delikatne, nieprzytłaczające słodyczą zaskakują swoim smakiem. Podstawą każdego monodeseru jest mus dowolnego smaku zawierający smakowitą oraz spód deseru. Całość pokrywana jest glazurą i dekorowana w finezyjny sposób. Delikatne, nieprzytłaczające słodyczą zaskakują swoim smakiem. Wyróżniają się elegancką formą, różnorodnością tekstur, oraz najwyższej jakości składnikami. Desery tego typu łączą w sobie w zależności od smaku: musy, konfitury, sosy, galaretki, ganache czekoladowy, biszkopt, kruche ciastko, kawałki czekolady, bezę. Monoporcje uzyskują eleganckie wykończenie dzięki błyszczącej glazurze, która swoją barwę zawdzięcza zawartości czekolady bądź kakao a połysk m.in. odpowiedniemu procesowi zblendowania składników. Monoporcje mają zastosowanie w restauracjach, cukierniach, kawiarniach, na przyjęciach.
- 286446753_570287917949688_8052756063298170414_n
- 286275011_570287864616360_3213963379237975763_n
- 286210834_570287957949684_1744967304937008689_n
- 287271788_570287837949696_8271063157003234232_n
- 286446753_570287917949688_8052756063298170414_n
- 285163620_570287841283029_5537759885470505870_n
- 285318318_570287854616361_2469485131031197766_n
- 286703940_570287981283015_937722591057377422_n
- 286714304_570287994616347_5876599167900652317_n
- 287451145_570288157949664_3243797582778986752_n
- 285534530_570288147949665_434707462632040700_n
- 286900501_570288241282989_6419449197705035889_n
- 285822154_570288251282988_6289604728554924041_n
- 285333015_570288261282987_2035566441491159978_n
- 285717013_570288337949646_3930046056821736413_n
- 285235575_570288347949645_1077189977220439428_n
- 285641925_570288351282978_2296203369293802746_n
- 285657409_570288024616344_2833905996680443710_n
- 286992782_570288447949635_5413695267116158563_n
- 287080725_570288057949674_2593886332422333185_n
- 285323904_570288451282968_8797572030449149088_n
- 287295170_570288454616301_6392703149134460799_n
- 285502586_570288531282960_754540735803390375_n
- 286465112_570288534616293_8312054001769431316_n