Dekorowanie wyrobów cukierniczych

Dekorowanie wyrobów cukierniczych
W ostatnim czasie w naszej szkole odbyły się kursy dekorowania wyrobów cukierniczych w ramach projektu ,, Rozwój CKZ w Powiecie Limanowskim – poszerzenie oferty szkół prowadzących kształcenie zawodowe i ustawiczne, a także kształcenie dla uczniów ze specjalnymi potrzebami”. Przeszkolonych zostało 29 osób (3 grupy) z klasy 1TŻiUG,1TH i 2TH. Na kursie uczniowie przygotowywali monoporcje: półkule czekoladowo-malinowe,malinowa wyspa, leśny mech, mini deser z chia i owocami, mini serniczki, babeczki z kremem waniliowym i owocami, tort orzechowy oraz tort serce.
 
Uczniowie uczestniczący w kursie dekorowania wyrobów cukierniczych zdobyli nowe wiadomości oraz umiejętności z zakresu dekorowania wyrobów cukierniczych. Uczestnicy samodzielnie przygotowywali monoporcje, polewy lustrzane, dekoracje, blaty i spody pod torty, musy, kremy, masy do tortów. Planowali i tworzyli projekty dekoracyjne, dobierali odpowiednie przybrania, przygotowali surowce do dekorowania oraz ozdabiali wyroby cukiernicze z uwzględnieniem odpowiedniego doboru składników, tak aby komponowały się wizualnie. Poprzez udział w kursie dekorowania wyrobów cukierniczych uczniowie zdobyli nowe umiejętności, które na pewno wykorzystają i będą bardziej atrakcyjnymi na rynku pracy.Zajęcia pomogą uczniom bardzo dobrze przygotować się do uzyskania kwalifikacji zawodowych.
 
Monoporcje są deserami charakterystycznymi dla nowoczesnego cukiernictwa. Raz elegancko nazywane entremet albo prosto – monodeser. To typowo francuskie specjały, które kuszą swoim kształtem, kolorem i błyszczącą polewą. Delikatne, nieprzytłaczające słodyczą zaskakują swoim smakiem. Podstawą każdego monodeseru jest mus dowolnego smaku zawierający smakowitą oraz spód deseru. Całość pokrywana jest glazurą i dekorowana w finezyjny sposób. Delikatne, nieprzytłaczające słodyczą zaskakują swoim smakiem. Wyróżniają się elegancką formą, różnorodnością tekstur, oraz najwyższej jakości składnikami. Desery tego typu łączą w sobie w zależności od smaku: musy, konfitury, sosy, galaretki, ganache czekoladowy, biszkopt, kruche ciastko, kawałki czekolady, bezę. Monoporcje uzyskują eleganckie wykończenie dzięki błyszczącej glazurze, która swoją barwę zawdzięcza zawartości czekolady bądź kakao a połysk m.in. odpowiedniemu procesowi zblendowania składników. Monoporcje mają zastosowanie w restauracjach, cukierniach, kawiarniach, na przyjęciach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content